JÁTÉK-TÁR

 

Testhelyzet megnevezése, leírása

A testhelyzet nyújtotta mozgásforma

Ábra

 

SEGÍTSÉGNYÚJTÁS A MOZGÁSFEJLŐDÉS EGYES SZAKASZAIBAN

 

T/1

A gyermek stabil felületen hason fekszik. Vállát, mellkasának felső részét kissé megemeljük.

Hason fekvésben a fejét oldalra tudja fordítani.

 

T/2

Hason fekvés stabil talajon. Emeljük meg a gyermek vállát és válla/mellkasa alá helyezzünk párnát, összetekert törülközőt. Karja az alátámasztás előtt nyújtva legyen.

Csörgőt rázva bíztassuk fejemelésre. A csörgőt a fej előtt, kicsit a gyermek szemmagassága felett tartsuk.

Hason fekvésben emeli a fejét.

Táblázat1.tif

T/3

Ha önállóan még nem támaszkodik az alkarján, akkor tegyünk mellkasa felső része alá egy törülközőt, annál fogva segítsük a felemelkedést. Amint súlyt helyez a könyökére, alkarjára, vegyük ki a törülközőt. Mutassunk neki érdekes tárgyakat, majd emeljük kissé magasabbra addig, amíg figyel a játékra. Ha már nem figyel, vigyük ki a játékot a látóteréből.

Hason fekvésben fejét emelni tudja, alkarral támaszkodik.

T/4

Fektessük a gyermeket saját mellkasunkra. Kezünkkel támasszuk meg a vállánál, törzse súlyát tartsuk. Billentsük magunk felé, és várjuk meg, amíg visszaemeli a fejét, hogy ránk tudjon nézni.

Hason fekvésben fejét emeli.

Táblázat3.tif

T/5

A gyermeket fektessük hátára, hosszában az ölünkbe, fejét tartsuk a tenyerünkben. Beszéljünk hozzá, énekeljünk neki, ringassuk őt finoman.

Háton fekve fejét középen tartja.

Táblázat2.tif

T/6

A gyermeket fektessük hátára, hosszában az ölünkbe vagy a talajra, esetleg keményebb párnára. Mutassunk neki egy játékot a mellkasához közel.

A válla alá nyúlva segítsünk karjait előre emelni. A segítségadás történhet szemből, de ha a gyerek a talajon fekszik, a manipulációt jobban támogatja, ha a segítség hátulról érkezik.

Háton fekve két kezét összehozza a mellkasa előtt (szem-kéz koordináció, két kéz koordináció előkészítése).

Táblázat7.tif

T/7

Fektessük a gyermeket stabil talajon egy plédre, szőnyegre. Játékait tegyük picit távolabb tőle, hogy fordulással tudja csak elérni. Segítsük a mozgását lábainál vagy vállainál vezetve.

Hasáról hátára tud fordulni.

 

T/8

Háton fekvésben hajlítsuk be a gyermek egyik lábát és keresztezzük a másik felett. Várjuk meg, amíg törzsével követi a mozgást. Játszunk átfordulós játékokat. Minden fordulás után egy kis kukucskálással folytassuk a sikerélmény megerősítése érdekében.

Hátáról hasára tud fordulni.

T/9

Játék közben hasára fektetve kezünkkel támasszuk meg a talpát.

Játékait helyezzük karnyújtáson kívülre.

Ruházata legyen megfelelő: keze, lábfeje csupasz, hasát fedje ruha.

Kúszik.

Táblázat5.tif

T/10

Négykézláb helyzetben, mögötte térdelve hintáztassuk egyik térdéről a másikra.

Négykézláb helyzetben, előtte térdelve hintáztassuk egyik kezéről a másikra.

Bátorításként érdekes játékokkal vegyük körül, amikért el kell mennie.

Nehezítsük a terepet akadályokkal: kispárna, babzsák, doboz, létra (padlóra fektetve). Szülőkkel együtt játszva még izgalmasabb. Nyáron a szabadban akár csupaszon is játsszon különböző felületeken.

Mászik.

Táblázat8.tif

T/11

Alacsony asztalra vagy székre helyezzük játékát. Amikor fel szeretne állni, az egyik térdénél/lábszáránál tartva segítsünk különválasztani a két láb mozgását. Mindkét oldalra gyakoroljunk, és ha valamelyik oldalon nehézkesebb, akkor többször gyakoroljuk azt. Jó motiváció lehet a fürdőkád széle, ahonnan megnézheti a habzó vizet.

Fel tud állni félig térdelő helyzetből.

Táblázat9.tif

 

 

Testhelyzet megnevezése, leírása

A testhelyzet nyújtotta mozgásforma

Ábra

 REFLEXGÁTLÁS, POZÍCIONÁLÁS

P/1 a.

Hintáztatás ölben: háton fekve a tarkó és a két comb alatt tartva nyújtunk biztonságot.

 

Az izmok tónusa normalizálódik, a fokozott tónus csökken.

P/1 b.

Hintáztatás nagy labdán: hason fekve vagy háton fekve, lassú, nyugodt tempóban.

P/2 a.

A gyermeket babzsák fotelbe helyezzük úgy, hogy feje és vállai alátámasztva vannak, térdei enyhén hajlítottak, alsó végtagjai kisterpeszben.

Optimális testhelyzet a kétkezes manipuláció kialakításához.

Ebben a testhelyzetben a gyermek izomzata el tud lazulni, vállai előre hozásával két kézzel tud manipulálni.

P/2 b.

Babzsák fotel hiányában a fej és vállak alá párnát/összetekert pokrócot helyezünk. A térdek alá hengert/összetekert pokrócot/párnát rakunk úgy, hogy enyhén hajlítva legyenek. Ha lábait összeszorítja, akkor lábai közé helyezzünk kispárnát/kislabdát.

P/2 c.

Függőágyban is hasonlóan hatékony eredményt érhetünk el. Ekkor a tónusnormalizálás érdekében lassan hintáztassuk a gyermeket.

P/3

Oldalt fekvő pozícióban helyezzünk kispárnát a gyermek feje alá, karjait támasszuk le teste elé, lábai közé kispárnát helyezzünk, miközben térdei enyhén hajlítottak.

Az izmok tónusa normalizálódik.

P/4

Helyezzünk ékpárnát/összetekert hengert a gyermek törzse alá úgy, hogy karjaival meg tudjon támaszkodni teste előtt, játékait elérje.

A gyermek tudja a fejét tartani, alkarral tud támasztani – biztonságos helyzetben a kezek felszabadulnak, lehetővé téve a manipulációt.

P/5

A gyermeket ültessük egy nagyobb hengerre, összetekert plédre/pokrócra.

A combközelítő izmok fokozott tónusa csökken, az ülő pozíció megtartását segíti.

P/6

Háttámlás széket válasszunk! Ha nem ér le a gyermek lába, helyezzünk alá dobozt/sámlit úgy, hogy lábszára és combjai 90 fokos szöget zárjanak be.

A gyermek meg tudja tartani az optimális testhelyzetet ülésben.

 

IRODALOM

Szelényi Marianna (szerk.) (2005): Apró lépések – Korai fejlesztő program lassabban fejlődő gyermekek és szüleik számára, Budapest, Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítvány, ISBN 963 9228 99 0, p.117-150

Benczúr Miklósné (2000): Sérülésspecifikus Mozgásnevelés – Mozgáskorlátozottak mozgásterápiája, adaptált testnevelése és mindennapos tevékenységre nevelése, Budapest, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar, ISBN 963 463 457 5, p.147-148

Benczúr Miklósné, Bernolák Béláné (1991): Felelős vagyok érte – Mozgáskorlátozott kisgyermekek irányított családi nevelése, Budapest, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola, p.94-99

A RAJZOKAT KÉSZÍTETTE (T/1 – T/11)

Szabó Mária Dóra gyógypedagógus

KÉPEK FORRÁSA (P/1 – P/6)

Benczúr Miklósné, Bernolák Béláné (1991): Felelős vagyok érte – Mozgáskorlátozott kisgyermekek irányított családi nevelése, Budapest, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola, p.94-99.

 

Vissza